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Exchanging Annuities and Life Insurance for Long-term Care 
Insurance: 1035 Exchange FAQs 

 
Q. What 1035 exchanges are permitted? 
A. The following 1035 exchanges are permitted: 

 

From To Type of Exchange 

Life Insurance EXISTING qualified Long-Term Care 
(LTC) Insurance 

Full exchange only 

NEW qualified LTC Insurance Full exchange only 

NEW Life Insurance with LTC Full exchange only 

Life Insurance with 
Long-Term Care 

NEW Life Insurance with LTC Full exchange only 

Nonqualified 
Annuity 

NEW qualified LTC Insurance Partial or full exchange 

EXISTING qualified LTC Insurance Partial or full exchange 
 

Q. Will clients under the age of 59½ be assessed the 10% federal tax penalty on 
annuity distributions and distributions from life contracts that are considered 
Modified Endowment Contracts (MEC)? 

A. IRC §1035 states no gain or loss shall be recognized for permitted exchanges. Therefore, 
the 10% federal tax penalty would not apply to an annuity or MEC to LTC exchange. It is 
unknown how/if the IRS will provide different treatment in the future. 

 
Q. Is there any benefit in partially exchanging an annuity contract to pay the 

premium for LTC insurance? 
A. By partially exchanging an annuity contract to pay for LTC insurance premiums, the owner 

might be able to avoid taxes on the gain portion of the amounts exchanged, which would 
otherwise be taxable when withdrawn. 

 
Q. Must a client exchange the entire annuity contract? 
A. No. Partial exchanges are permitted. In that case, gain and basis are transferred in a pro-

rata fashion under current law. Section 3 of Notice 2003-51 provides an example of the 
pro-rata calculation. Thrivent will use a two decimal rounding convention when doing its 
calculation. 

 

Thrivent Example Calculation 
$62,269.69 current cash value 
$60,000.00 current cost basis 
$5,467.50 partial 1035 exchange 

$5,467.50/$62,261.69 = 0.08781 (rounds to 0.09) 
$60,000 x 0.09 = $5,400 
$5,400 cost basis 
$67.50 gain 

$343,267.17 current cash value 
$240,230.84 current cost basis 
$1,883.20 partial 1035 exchange 

$1,883.20/$343,267.17 = 0.0054 (rounds to 0.01) 
$240,230.84 x 0.01 = $2,401.31 
$1,883.20 cost basis 
$0.00 gain 

https://www.irs.gov/pub/irs-drop/n-03-51.pdf


 

 2 

For internal use only. Not to be shown or distributed to the public. 

 
Q. Must a client exchange the entire life insurance contract? 
A. Yes, currently, life insurance is not eligible for tax-free partial 1035 exchange to LTC. Many 

life insurance contracts have too much cash value to be fully exchanged for a LTC 
insurance contract. One alternative may be to exchange the full life insurance contract for 
a deferred annuity and then do partial exchanges from the annuity to fund the LTC 
insurance contract. 

 
Q. Are there restrictions for partial exchanges of Thrivent products? 
A. Yes, only deferred annuities are eligible for partial 1035 exchanges. Thrivent 

Immediate annuities are not eligible for partial or full 1035 exchanges due to 
contract language. In addition, contracts with irrevocable beneficiaries or payees may 
not be eligible. Annuities issued by other companies may be eligible, subject to the issuing 
company’s own restrictions. The issuing company should be contacted to verify eligibility. 

 
Q.  A client has a variable annuity or variable universal life contract with no gain. 

Would there still be a benefit associated with the 1035 exchange? 
A. There is unlikely to be any benefit in exchanging a variable contract with no gain for a LTC 

insurance contract. 
 

Q. Does it matter if a Thrivent deferred annuity has been annuitized? 
A. Thrivent settlement options are not eligible for 1035 exchange. 

 
Q. If a client has recently received an annuity or life insurance contract 

withdrawal, can they make a 1035 exchange by submitting a check (or 
endorsing the un-deposited withdrawal check) to pay the LTC insurance 
premium? 

A. No. The transfer of funds can’t pass through the contract owner’s hands or financial 
accounts. It must occur between or within insurance companies. 

 
Q. Can the owners of an existing jointly owned annuity pay for a LTC contract 

owned by one of the joint annuity owners via 1035 exchange? 
A. No, the ownership of the annuity contract and LTC contract must be the same. In addition, 

the IRS has not provided guidance whether the annuitant must match the insured on the 
LTC contract. If the owner(s) match and the annuitant(s) do not match the insured(s) on 
the LTC contract, Thrivent will require the 1035 Annuity to Pay Long Term Care Disclosure 
form (29713) to be submitted. 

 
Q. Can the sole owner of an existing annuity pay for a jointly owned LTC contract 

via 1035 exchange? 
A. No, the owner(s) of the annuity contract must be the same as the contract owner(s) of the 

LTC contract. In addition, the IRS has not provided guidance whether the annuitant must 
match the insured on the LTC contract. If the owner(s) match and the annuitant(s) do not 
match the insured(s) on the LTC contract, Thrivent will require the 1035 Annuity to Pay 
Long Term Care Disclosure form (29713) to be submitted. 
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Q. Can the sole owner of an existing life insurance contract pay for a jointly
owned LTC contract via 1035 exchange?

A. No, for the life insurance contracts the insured(s) and contract owner(s) must be the same
as the insured(s) and contract owner(s) of the LTC contract.

Q. Can a 1035 exchange be done from a trust-owned annuity to pay for an
individually owned LTC contract?

A. Yes, if the trust qualifies as a “grantor trust” under IRS rules and the LTC contract is owned
by the grantor. A grantor trust is one that generally uses the grantor’s SSN and is revocable
by the grantor. Thrivent will rely on representations made on the Certification of Trust to
make this determination.

Q. Will surrender or decrease charges be incurred during a 1035 exchange?
A. Deferred annuities or life insurance contracts may assess surrender or decrease charges. If

the annuity is within its surrender charge period and the amount transferred to fund a LTC
premium is greater than what is permitted under the contract’s free withdrawal limit, or
the annuity contract does not have a free withdrawal limit, the excess amount will be
subject to a surrender charge.

Q. Can non-qualified SPIA payments funding a LTC insurance contract qualify for
1035 tax treatment?

A. Generally, yes, if the SPIA is directly funding the LTC insurance contract pursuant to an
assignment. Thrivent’s immediate annuities cannot be 1035 exchanged due to contract
language.

Q. What paperwork is needed to request a 1035 exchange?
A. The paperwork varies, for:

• Exchanges to Thrivent LTC insurance contracts, including the contracts administered 
by Long Term Care Group (LTCG) see the 1035 Exchange Overview on FieldNet.

• LTC insurance issued by other companies may be eligible, subject to the issuing 
company’s own restrictions. The issuing company should be contacted to verify 
eligibility and to obtain paperwork.

Q. When will the 1035 exchange be requested?
A. The process for requesting the 1035 may vary:

• 1035 exchange proceeds will be requested when the paperwork is in good order for
exchange to pay premiums on Thrivent LTC insurance contracts.

• The issuing company should be contacted regarding their procedures for LTC
insurance contracts issued by other companies.
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Q. Will Thrivent accept a request for recurring 1035 exchanges to pay the annual
premium on a LTC insurance contract?

A. Yes, if the funding contract is a Thrivent annuity.

• For Thrivent annuity contracts, request the recurring 1035 exchange using 
Assignment and Agreement for 1035 exchange form (8906).

• Form 8906 for recurring 1035 exchange from a Thrivent annuity contract may be 
sent in at any time. If the form is received in good order before the receiving LTC 
contract can accept the funds, the first annuity distribution will be processed and 
effective the date the receiving contract can accept the funds.

• For detailed questions or to stop the recurring 1035 exchange payments, call the 
Annuity Interaction Center at 888-422-5737 and say “annuities.”


